LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Son yıllarda nüfus artışı ile buna bağlı olarak artan kentleşme ve sanayileşme sonucunda bu nüfüsu besleyecek yeterli miktarda tarım ürününe ihtiyaç olmakta ve birimalandan elde edilecek ürün miktarını arttırabilmek için farklı uygulamalara başvurulmaktadır.
Bu uygulamaların en başında tarımsal üretimi kısıtlayan zararlı ve hastalıklara karşı kullanılan pestisit kullanımı yer almakta olup, pestisitlerin kullanımının hem doğal dengeye verdiğitahribat hemde tarım ürünleri üzerindeki kalıntısından dolayı olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bütün bunların sonucunda da oluşabilecek çevre kirliliği ve ekolojik dengedeki değişimler, Türkiye'de ve dünyada insan sağlığı ve çevre dengesi açısından önemli sorunlara nedenolmaktadır. Bunun yanısıra artan nüfus artışı ile birlikte dünyada suya olan ihtiyacın artması,hâlihazırda dünyada kullanılabilen su miktarının mevcut su miktarının sadece % 2,5’ini oluşturması ve bu oranın her geçen gün azalması, su kaynaklarının sürdürülebilir ve bilimselyöntemlerle değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Hayatın her alanındakullandığımız kimyasalların su kaynaklarında meydana getirdiği kirliliğin belirlenerek bunagöre önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle son yıllarda, tarım, hayvancılık, gıda,sağlık ve çevre kirliliği alanlarında çözüm oluşturabilecek ve değerlendirme yapabilecekteknik elemanların istihdam edilmesi, bu elemanların bu alanlardaki laboratuvar teknikleri üzerinde uzmanlaşarak gerekli ölçümleri sağlıklı bir şekilde yapmaları gerekmektedir. Buşekilde yetişmiş elemanlar özellikle belediyeler, çevre koruma ile ilgili bakanlık kuruluşları,tarım, gıda, sağlık kuruluşları ve kimya laboratuvarları ile özel şirketler için önemlidir.Üniversitelerin çeşitli bölümleri bu açığı belli oranda kapatmasına karşın, laboratuvar tekniği konusunda deneyime sahip olan uzman konusunda nitelik ve nicelik bakımından yeterlidüzeyde değildir. Bu bilgiler ışığında tarım sektöründe hastalık ve zararlıların, tarım ürünleri üzerindekiilaç kalıntılarının, günlük hayatımızda her alanda kullandığımız kimyasalların toprak vesulardaki kalıntılarının belirlenmesinde ve sağlık kuruluşlarındaki laboratuvarlarda uzman araelamanların yetiştirilmesi son derece önem kazanmaktadır.
Bu programda öğrencilere "Laboratuvar Teknikleri"nin öğretilmesi, teknik analizlerde kullanılacak alet vecihazların optimum düzeyde tanıtılması ve laboratuvarda çalışma becerisinin kazandırılmasıhedeflenmektedir. Ayrıca; toprak, su, bitki, gıda, yem ve kalıntı analizleri ile ilgili yöntem belirleyebilecek, uygulamalı analiz yapabilecek ve yapılan analizleri değerlendirebilecek araeleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.